Koopcontracten

Voor de verkoop van woningen en appartementen buiten Amsterdam wordt doorgaans gebruik gemaakt van de NVM-koopaktes. Deze zijn onder meer te vinden op de website van de consumentenbond (voorzien van een uitvoerige toelichting):

NVM-koopakte eengezinswoning

Deze modellen zijn opgesteld door NVM, VastgoedPRO, VBO Makelaar en Vereniging Eigen Huis en vormen een redelijk evenwichtige verdeling van rechten en verplichtingen, met dien verstande dat de verkoper na levering nauwelijks meer is aan te spreken op eventuele gebreken aan de woning. Daar komt bij dat deze modellen geregeld worden aangevuld met clausules die de aansprakelijkheid van de verkoper nog verder beperken. Denk daarbij onder meer aan een ouderdomsclausule, asbestclausule en een niet-zelfbewoningsclausule. De koper dient zich bewust te zijn van de strekking van die clausules.

In Amsterdam is het gebruikelijk (doch niet verplicht) om koopaktes ten overstaan van een notaris te ondertekenen. Om die reden wordt in Amsterdam zowel voor de (ver)koop van woningen als bedrijfsruimte gebruik gemaakt van het zogenoemde Ringmodel van de KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie). Het KNB heeft die modellen niet gepubliceerd en vanwege de daarop rustende auteursrechtelijke bescherming kunnen wij die helaas ook niet op onze site plaatsen.

 

 

Wilt u juridisch advies?

Bel of mail gerust voor een kennismakingsgesprek.

+31 20-2442325 [email protected]